top of page

SPORDA FMS TESTİ

  • Yazarın fotoğrafı: Turgut Çırpan
    Turgut Çırpan
  • 28 Ağu 2020
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 28 Eyl 2020

Functional Movement Screen (FMS) 1995’te kinezyoloji uzmanı fizyoterapist Gray Cook ve arkadaşı Lee Burton tarafından, fonksiyonel hareket analizi ve hareket asimetrilerini ortaya çıkarabilmek adına geliştirilmiştir. Sakatlık riskini azaltmak ve hareket performansını arttırmak için kullanılan pratik bir ölçüm yöntemidir. Şuan fizyoterapistler, performans antrenörleri ve takım kondisyonerleri tarafından dünyanın her yerinde uygulanmaktadır.

FMS testi 7 farklı fonksiyonel hareket dizisinden oluşur. FMS testinin her hareketteki skor aralığı 0’dan 3’e kadardır. 7 hareketin 3’ü  Genel Fonksiyonel Hareket Kapasitesi, 2’si Mobilite, kalan 2’side Stabilite hakkında fikir verir.

Toplam skor 21 puan üzerinden hesaplanır. 14 puanın altı sakatlık riski taşıyabilmektedir.


NEDEN FONKSİYONEL HAREKET TARAMASI UYGULUYORUZ ?


Fonksiyonel hareket taraması ile ölçümlenen temel hareketler, asimetri ve disfonksiyonları (fonksiyonel bozuklukları) etkili bir şekilde belirlemeye imkan tanır. Araştırmalar, asimetri ve disfonksiyonların kas iskelet sistemi yaralanma risklerini 3,5 kat arttırabildiğini göstermektedir.

Hareket, belirli bir felsefe üzerine kuruludur. Hareket, tam anlamıyla gerçek hayat ve sportif hareketler için fiziksel yeterliliktir. Fiziksel yeterlilik, hareket becerileri ve fiziksel kondisyon kapasitesini içerir. Burada öncelikle kondisyon seviyesini düşünmek yerine, hareket becerileri üzerinde durulmalıdır. Çünkü üst seviye fiziksel kondisyon, bu temel hareketlerin dikkat ve beceri içeren temelleri sonucu gelişir.


SİSTEMDE 7 HAREKET VAR

  1. Deep Squat

  2. Hurdles Step

  3. İnline Lunge

  4. Shoulder Mobility

  5. Active Stralght Leg Raise

  6. Trunk Stability

  7. Rotary Stability


1-DEEP SQUAT




HURDLES STEP






İNLİNE LUNGE




SHOULDER MOBİLİTY




ACTİVE STRALGHT-LEG RALSE




TRUNK STABILITY PUSH-UP





ROTARY STABILITY






Yeniden antrenmanlara başladığımız bugünlerde sporcularınıza uygulayabileceğiniz çok güzel test.

Herkese başarılar.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
MOTİVASYON

SPORDA MOTİVASYON Hepimizin birçok farklı hayali vardır. Peki senin hayalin ne? Eminim ki bu soru karşısında aklınızdan birçok düşünce...

 
 
 
ÇAPRAZ BAĞ YARALANMALARI

ÖN ÇAPRAZ BAĞ YARALANMASI VE REHABİLİTASYONU Ön çapraz bağ (ÖÇB) diz ekleminin içinde ve ortasında yer alan ve birbirini çaprazlayan iki...

 
 
 

Comments


Yazı: Blog2 Post
  • Twitter
  • Instagram

©2020, turguthokeyakademi tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page